Mic ghid despre Pârtiile din Poiana Brașov

În Poiana Brașov există, practic, patru pârtii mari
Cum te uiți spre Vârful Postăvaru, de la gondolă, cele 4 pârtii sunt, de la stânga la dreapta, după cum urmează:
Cea mai din stânga – Pârtia Sulinar
Cea din mijloc – Pârtia Subteleferic
Cea din dreapta – Pârtia Lupului
Cea care face serpentine între cele 3 pârtii de mai sus: Pârtia Drumul Roșu.

Pe lângă cele patru pârtii mari, mai există 2 pârtii pentru începători Pârtia Bradul și Pârtia Stadion și destul de multe conexiuni între cele 4 pârtii, care în general nu au nume.

 

Să le luăm pe rând, de la UȘOR la GREU.



Cea mai ușoară pârtie de începători: Pârtia Stadion.

Este localizată mai jos de Telegondolă și este super scurtă și prea puțin abruptă, numai bună pentru primele lecții.

Grad de dificultate: Usoară
Altitudine la plecare: 1040 m
Altitudine la sosire: 1010 m
Lungime: 612 m
Diferenţă de nivel: 30.00 m
Lăţime medie: 30.00 m



Cea mai bună pârtie pentru începători: Pârtia Bradul

Ea se află la baza telecabinei Capra, la intrarea în stațiune, fiind vizibilă chiar de la intersecția dintre cele două drumuri de acces în Poiana Brașov. Este pârtia pe care ne petrecem noi cel mai mult timp, putând învăța foarte multe elemente tehnice pe această pârtie cu grade diferite de dificultate, în funcție de altitudinea la care alegem să coborâm de pe teleschi.

Grad de dificultate: Usoară

Altitudine la plecare: 1106.00 m
Altitudine la sosire: 1035.00 m
Lungime: 430.00 m
Diferenţă de nivel: 71.00 m
Lăţime medie: 70.00 m



Cea mai lungă pârtie din Poiana Brașov: Pârtia Drumul Roșu

Pârtia Drumul Roșu, este o pârtie de nivel de începător. ATENȚIE! Există o mare diferență între un începător și o persoană care nu a schiat niciodată. Dacă sunteți la prima încercare pe schiuri – NU COBORÂȚI PE DRUMUL ROȘU.
Dintre cele 4 pârtii mari, aceasta este singura notată cu dificultate albastră. Este și cea mai lungă pârtie din stațiune, coborând tocmai de lângă Vârful Postăvaru. După cum îi spune și numele, vara, aceasta este un drum în toată regula, pietruit, numai bun de parcurs cu mașina sau bicicleta. Bineînțeles, accesul auto este interzis pe el atât în sezonul de ski, cât și în afara lui, el fiind folosit doar pentru aprovizionarea cabanelor și pentru mentenanța pârtiilor.

Grad de dificultate: Medie – Uşoară
Altitudine la plecare: 1765.00 m
Altitudine la sosire: 1050.00 m
Lungime: 4752.00 m
Diferenţă de nivel: 715.00 m
Lăţime medie: 22.00 m



Singura pârtie roșie din Poiana Brașov: Pârtia Sulinar

Aceasta este singura pârtie care are dificultatea medie pe întreaga lungime. Chiar dacă are segmente negre (foarte dificile), ele pot fi ocolite în siguranță folosind pârtii late, amenajate constant. Cum cobori, pârtia Sulinar este întotdeauna varianta din dreapta, cu o singură excepție: Zidul Mare.

În prima parte, Pârtia Sulinar se numește Drumul Doamnelor sau Express. Lângă lacul Ruia, în dreapta coboară foarte abrupt și foarte lat Zidul Mare, care poate fi ocolit prin dreapta pe un segment îngust, sau prin stanga, ocolind o bucată mare de pădure, dar pe o pârtie mai lată, mai generoasă. După Zidul Mare urmează secțiunea numită inspirat: Canal, deoarece pârtia constă într-un vâlcel acoperit de zăpadă, nu foarte lat și destul de stâncos pe partea dreaptă.
La finalul ei se unește cu Drumul Roșu și Pârtia Subteleferic, având opțiunea de a:
– coborî drept în jos pe un segment ROȘU al pârtiei Subteleferic, spre stația de jos a Gondolei
– vira la dreapta spre Pârtia Bradul și Telecabina Capra
– vira la stânga spre Pârtia Drumul Roșu, cu posibilitate de coborâre spre stația de jos a Telescaunului Lupului.

Grad de dificultate: Medie
Altitudine la plecare: 1705.00 m
Altitudine la sosire: 1070.00 m
Lungime: 2820.00 m
Diferenţă de nivel: 635.00 m
Lăţime medie: 35.00 m



Cea mai abruptă pârtie din Poiana Brașov: Pârtia Subteleferic

După cum îi spune și numele, pârtia Subteleferic merge pe sub… teleferic. Adică pe cea mai scurtă rută de sus în jos, asta făcând-o cea mai abruptă dintre pârtii, în medie.
Există secțiuni mai abrupte de pârtie în stațiune, dar dintre cele 4 pârtii mari, aceasta este de departe cea mai abruptă.

Această pârtie începe de la stația superioară a Gondolei, lângă Yager Chalet și merge drept în jos spre lacul Ruia, pe segmentul ei numit RUIA, segment deservit de asemenea și de un teleschi – pe care-l pot lua doar avansații. Acest segment este probabil cea mai frumoasă bucată de pârtie din toată stațiunea. Fiind extrem de lată (peste 100m) și având o expunere perfect sudică, e pretabilă atât pentru concursuri cât și pentru testarea limitelor carvingului schiorilor de rând.

Mai jos de lac continua cu cel mai abrupt segment și cel mai afectat de expunerea la soare, apoi face dreapta și își continuă drumul pe sub cablurile Telecabinei Kanzel și a Telegondolei Postavaru Express, mergând din nou perfect sudic pe o porțiune favorită pentru organizarea de concursuri de ski.

Apoi se intersectează cu Pârtia Sulinar, unde am prezentat variantele posibile.

Grad de dificultate: Dificilă
Altitudine la plecare: 1700.00 m
Altitudine la sosire: 1050.00 m
Lungime: 2200.00 m
Diferenţă de nivel: 650.00 m
Lăţime medie: 35.00 m



Cea mai lină pârtie neagră din Poiana Brașov: Pârtia Lupului

Deși are un nume de animal sălbatic, pârtia asta are întotdeauna o cale ușoară de a o parcurge, astfel că poate fi integral parcursă la nivel Roșu sau pentru cine dorește, oferă bucăți foarte abrupte de pârtie. Pârtia Lupului începe la capătul superior al Telescaunului Ruia, la 70m distanță de stația superioară a Telegondolei. Cum cobori, ca să rămâi pe Lupului, trebuie întotdeauna să alegi varianta la stânga. Facând asta, vei ajunge la un moment dat pe porțiunea S-ul mare, cea mai abruptă secțiune de pârtie din toată stațiunea, adesea închisă fie din lipsă de zăpadă, fie din lipsă de resursă la bătut pârtia, ratracele trebuind să se ancoreze pentru a putea parcurge acel segment, înfricoșător de altfel.
Pârtia Lupului trece pe lângă Cabana Postăvaru, unde poate fi părăsită pentru a continua pe Drumul Roșu. Apoi coboară prin stanga cabanei și ajunge în cele din urmă la o nouă intersecție unde se poate continua spre:
-stația de jos a Telescaunului Ruia, alegând una din cele 3 variante posibile
-intersecția dintre Lupului, Subteleferic și Roșu
-Telescaunul Lupului (de jos)

Dacă se continuă spre Telescaunul Lupului mergând spre stânga, se ajunge la S-ul mare. De la telescaun se poate merge in dreapta pe Drumul Albastru, până la stația de jos a Gondolei, fie in jos spre stația de jos a Telescaunului Lupului, pentru încă o tură pe scurta pârtie neagră a Lupului de jos.

Grad de dificultate: Dificilă
Altitudine la plecare: 1703.00 m
Altitudine la sosire: 975.00 m
Lungime: 2605.00 m
Diferenţă de nivel: 728.00 m
Lăţime medie: 28.00 m